Novice

05.03.2015

Intervju - Aleksander Čonda - sezona 2015


Kakšne poškodbe si prejšnjo sezono utrpel?
 
Zadnjo sezono sem imel kar malo smole z dirko v Krškem, saj mi po dobrem štartu uspelo voditi in držati prvo mesto vse do cilja, nakar me je pred samim ciljem na moje presenečenje preveč dvignilo in padec je bil neizogiben. Posledica tega je bila zlom desne ključnice, kar je imelo za posledico nekaj tednov mirovanja. 
 
Kako dolgo je trajala rehabilitacija, da se je stanje izboljšalo?
 
Sama rehabilitacija ni trajala dolgo, saj sem že po 4 tednih šel nazaj na motor in odvozil nekaj krogov. In  res je, da niso bili najbolj sproščeni, ker so bile bolečine še vedno prisotne, zato sem tudi nekaj naslednjih dirk vozil bolj z rezervo. Januarja  letos so mi odstranili ploščico iz ključnice, čeprav en mesec kasneje kot je bilo sprva predvideno. Imel sem kar nekaj težav z roko, gibljivost še ni ista kot je bila, ampak se trudim in delam na tem da stanje normaliziram.  
 
Kakšni so tvoji načrti glede dirk za to sezono?
 
Za to sezono imam kar precej načrtov. Predvsem si želim odpeljati sezono brez poškodb in si popraviti lansko uvrstitev v državnem prvenstvu. Glavni moji cilji za sezono 2015 pa so usmerjeni v kvalifikacije evropskega in svetovnega prvenstva in to mislim da bo letos moja največja motivacija za dirkanje v sezoni 2015. 
 
Kakšne cilje si si zastavil? in misliš da jih bo lahko izpeljati? 
 
Cilji morajo biti vedno postavljeni visoko. In vendar je kar nekaj stvari odvisnih ne le od mene, temveč tudi od stanja v mojem voznem parku, ki pa kljub pribiževanju sezoni v tem trenutku ni ravno rožnato. Je pač tako, da je v dirkanju na mojem nivoju veliko odvisno tudi, ali bolje rečeno predvsem od financ. Cilje si sicer vedno želim izpolniti, je pa kot sem že večkrat dejal, na mojem nivoju dirkanja je odvisno precej od tega, na kakšnih motorjih sedim in koliko lahko vlagam v servise in izboljšave. Dejstvo je, da večje kot je tvoje znanje, večje so tudi potrebe po boljšem materialu in zaradi tega je včasih res težko, ko veš, da ima konkurenca boljše pogoje. Kljub temu se zavedam, da je trenutno stanje v mojem voznem parku takšno kot pač je, zato poskušam sebe pripraviti in iz sebe izstisniti še nekaj več. Cilje si vedno želim tudi izpolniti in upam, da mi letos to uspe. Brez trdega dela jih ni, in jih ne bo mogoče izpolniti. Upam, da se bo kje našel še kak sponzor, ki ga v tem trenutku krvavo potrebujem.
Katerih dirk se nameravaš udeležiti?
 
Nameravam se udeležiti državnega prvenstva članov, pokalnega prvenstva parov, sistemskih dirk svetovnega in evropskega prvenstva in pozivnih dirk. Za ligaška tekmovanja pa...., kaj naj rečem..., lahko bi se dogovoril in kje vozil, a za sam štart v ligah po evropi potrebuješ denar. Že v štartu vsaj za dva motorja. Tega denarja pa na žalost nimam in to je v tem trenutku moja žalostna realnost, a tako pač je. 

Ali boš imel dosti dirk izven Slovenije?
 
Mislim, da bo kar nekaj dirk in jih imam že dogovorjenih v tujini, tako da jih bo upam več kot doma.

Ali misliš, da bodo poškodbe, ki si jih utrpel prejšnjo sezono vplivale na tvoje rezultate?
 
Upam da ne in s tem se ne obremenjujem. Želim si samo izpeljati sezono brez lanskih napak in poškodb. Cilj je napredovati in z rezultati pridobiti še kakšnega donatorja ali sponzorja, ki bi vložil vame. Zavedam se, da moram priti nazaj na nivo kjer sem že bil, ker zadnji dve sezoni nekako cepetam na mestu. Preboj med profesionalce je težji kot sem si mislil. Mogoče sem v preteklosti res naredil kakšno napako, ki jo sedaj precej drago plačujem, a tako pač je. Skratka dobri rezultati me lahko vrnejo nazaj v stare tirnice napredovanja in v prvem trenutku najmanj tam kjer sem že bil, v drugi polovici sezone pa moram iti še višje.

Ali si se med zimo pripravljal na novo sezono in imel kakšne kondicijske treninge, in kje si jih ponavadi izvajal? So bili naporni?
 
Ja med zimo sem začel v decembru, potem sem se malo pred operacijo prehladil in zato se mi je vse skupaj prestavilo za en mesec. Po operaciji sem imel okrevanje in sem bil večinoma časa bolj na kolesu in delal manj naporne vaje, da ne bi obremenjeval roke, zdaj pa delam kar naporne treninge ki jih izvajam malo doma, malo pri trenerju..., in ni ravno lahko, ampak trud se poplača, ko dobiš rezultate... 

Si razmišljal kdaj, da bi mogoče prestopil v kak drugi klub?
 
Zaenkrat ne, saj je stanje v vseh treh slovenskih klubih precej podobno. Kolikor slišim so problemi s finacami povsod. Prav zanima me koliko nas bo leto v Sloveniji še sploh nadaljevalo kariero. Skratka stanje ni nič kaj vzpodbudno. 

Mogoče pričakuješ boljše ugodnosti od kluba ST Lendava? 
 
Upam samo na dobro in korektno sodelovanje v sezoni 2015, in da se stvari, ki so še odprte kaj kmalu zaključijo, saj je sezona pred vrati.

Si pridobil koga v ekipi? 

Ravno nasprotno, moj lanskoletni mehanik Boris Klenovšek bo letos postal očka in se je opravičil za dirke in treninge, ampak na kakšno bo še vedno šel je obljubil. Tako bom moral pridobiti še vsaj enega in bom imel letos v ekipi enega novinca, za ostale, ki bodo sodelovali pa naj ostane zaenkrat še skrivnost, ker si ne želijo omenjanja...
 
Kako misliš da bodo potekali prvi treningi?
 
Kot vsako leto brez predsodkov štart in gas hehe, vedno začnem brez strahu in zadržkov in letos si še bol želim motorja kot lani. Rad bi že izpustil višek adrenalina iz sebe...

Je kdo od sponzorjev še na novo pristopil? 
 
Zaenkrat še ne morem reči, obenem se pa lahko zahvalim lanskoletnim, ki so mi res priskočili na pomoč, ko sem jih potreboval.
 
Mirtturs Blanca
 
Evro Avtonova Krško
 
Molan d.o.o.
 
Zavarovalnica Tilia
 
Avto Dušan Krško
 
Zahvala pa gre tudi staršem
 
In tudi Aleksandri Fabjančič in moji mali hčerki Niji se moram res zahvaliti, ker so mi stale ob strani ob vzponih in padcih. Hvala vama in vsem, ki mi še stojite ob strani.
 

        © Copyright 2012 Čonda Racing Team